Docent aan het woord

TIPS VAN DE DOCENT

Op school hebben we te maken met allerlei vormen van creatieve uitingen. Het is dus goed om te weten wanneer bepaalde regel(s) in de auteurswet of het naburig recht voor dat specifieke onderdeel van toepassing zijn. Stel je altijd de vraag wat voor jou met betrekking tot je toekomstig beroep belangrijk is om te weten of te bestuderen. En niet onbelangrijk, waar kun je het vinden?

Op deze pagina zullen docenten uit de verschillende richtingen je tips geven om je daarbij te helpen.

TIP

Verwarring over de term 'rechtenvrij beeldmateriaal'

 

Als er wordt gesproken over rechtenvrije beelden (Engels: Royalty Free Images) ontstaat er nogal wat verwarring. Ik hoor studenten vaak zeggen dat ze rechtenvrije beelden van internet hebben gehaald omdat ze vrij gebruikt mogen worden. Dat is dus niet waar. De term rechtenvrij geeft wat anders aan. Als je een licentie van het beeld hebt aangekocht dan mag je ze daarna onbeperkt gebruiken. Dit wil dan zeggen dat het niet uit maakt of je ze voor een folder gebruikt of voor een website. Dat is anders met een Rights Managed beeld. Bij een Rights Managed beeld wordt wel gekeken naar het gebruik en wordt de prijs van de licentie daar op afgestemd.  

Je kunt op de website van stockbureaus zoals Getty Images daarover meer lezen. Ook op de website van FrankWatching staat interessante informatie. Let bij het zoeken van dit soort informatie er goed op of de bron betrouwbaar is.
Dus voor alle beeldmaterialen die als rechtenvrij worden aangemerkt is het verstandig dat je de licentie voor gebruik goed hebt geregeld!